Bohemians H – ŠK DP Praha E – VŠFS 3,5:4,5 – Jasný favorit naší skupiny zápas nepodcenil a přivezl sestavu hodnou minimálně druhé třídy, kde byl pouze jeden hráč pod 1800. Hlavně díky pěkným výsledkům juniorů jsme sahali po bodech, což se nakonec nejmenším možným rozdílem nepovedlo.

Z odevzdané sestavy hostů bylo jasné, že oproti předchozím kolům přivezli nejsilnější tým. Evidentně nechtěli ponechat v souboji s námi nic náhodě. Se svým soupeřem jsem se pustil do mé oblíbené varianty, která začala být již od desátého tahu hodně komplikovaná se spoustou taktických možností. Ostatním partiím jsem se tedy nestíhal věnovat příliš detailně. Petr ve střední hře přišel vidlemi o kvalitu a možný protiútok nebyl dostatečně silný. Naopak junior Tomáš si po mé pravici vedl s mnohem zkušenějším soupeřem velmi dobře. Podařilo se mu krásně obsadit střed šachovnice a měl výbornou souhru figur. V kůži jeho soupeře bych rozhodně být nechtěl. Pak jsem si ještě všiml, že Jirka na první poměrně rychle vyměnil jednu sadu věží a dámy a partie spěla rychle do koncovky.

První partii skončil Zdenda. Všiml jsem si, že chvíli bránil svého chameleon-pěšce na d-čku, pak dočasně ztratil kvalitu, kterou brzy opět vidlemi získal zpět. Následně byla pozice oboustranně víceméně zablokovaná a mohl se se silnějším soupeřem dohodnout na remíze – 0,5:0,5. První vítězství získal Jirka. Po konzultaci se mnou odmítl na začátku koncovky remízu. Partii se mu podařilo zjednodušit do věžovky s pěšcem navíc a nakonec své výhody využít – 1,5:0,5. Druhý bod přidal Tomáš D., z jehož partie si vybavuji až vyhranou koncovku. Z pozdější analýzy se soupeřem na tom nebyl v některé chvíli nejlépe, ale vše dotáhl do zdárného konce – 2,5:0,5.

Já jsem tentokrát kapitánský bod ani půlbod nepřidal. Soupeř různé varianty taktik evidentně dopočítal lépe. V sicilském Najdorfovi jsem promarnil jednu chvíli, kdy jsem mohl rozběhnout útok po dámském křídle a zbytečně se soustředil na boj na královském. Tam se mi podařilo získat kvalitu, přičemž jsem ale nedopočítal dostatečně sílu dámy, věže a čtyř pěšců, kteří útočili na krále. Díky tomuto podcenění jsem se dostal do matové pasti, ze které by nešlo bez velkých ztrát utéci – 2,5:1,5 (celá partie). Partii Tomáše P. jsem už chválil. Soupeř se pokusil nabídnout remízu, kde jsem nechal rozhodnout samostatně Tomáše. Ten zkušeně nepřijal a pokračoval v posunu středových pěšců. Soupeře tak dále utlačoval až na poslední řadu, kde už nemohl zabránit proměně či značné materiální ztrátě. Krásná poziční a útočná partie, která zaslouží ještě jednou pochvalu – 3,5:1,5.

Výsledek tedy neočekávaně dobrý, ale pohled na zbylé šachovnice příliš optimismu nedodával. Petr stále prohrával o kvalitu. Tomáš M. prohrával o pěšce, ale hlavně se bránil volným spojeným pěšcům b/c. Nejvíce nadějí na remízu skýtala partie Davida, který měl tentokrát střelce proti jezdci (plus věž/dáma na obou stranách). David byl bohužel v nemalé časové tísni. I ta mohla být příčinou, proč nabídl výměnu dam, kterou soupeř na chvíli odložil díky pěknému odtažnému motivu. Ten vedl ke ztrátě střelce a rozpadu partie – 3,5:2,5. Petrovi se nedařilo najít cestu, jak získat kvalitu zpět. Toho soupeř využil a při finálním zjednodušování hry vrátil kvalitu za 2 pěšce. Pěšcovou převahu již v královské koncovce nemohl soupeř nevyužít a bylo srovnáno – 3,5:3,5. Tomáš M. vykřesal ještě na chvíli naději, když svázal soupeře několika taktikami, kdy mohl přejít do útoku a zkusit vynutit remízu (nebo i díky jeho optimismu výhru). Soupeř bohužel pro nás našel tu nejpřesnější obranu a obrat ve hře nedovolil – 3,5:4,5.

Pěkný průběh utkání se špatným koncem. Před utkáním bych byl se 3,5 body určitě spokojený, ale takhle to přeci jen trochu mrzí.

Do konce roku nás čekají již jen slabší soupeři. Což bude možná těžší než bojovat z pozice slabšího. V příštím kole budeme hrát s Teplárnami Malešice. O termínu ještě nebylo rozhodnuto. Čekáme na vyjádření svazu, zda budeme hrát příští středu nebo bude akceptovaný již dohodnutý překlad popříští středu.

KORSA Jiří 1933 1:0 1904 MARTYROSIAN Ara
DAVÍDEK Tomáš 1916 1:0 1947 PENK František
MAY David 1634 0:1 1909 SCHUSTER Jan
MÁR Tomáš 1653 0:1 1850 NĚMEC Stanislav
VILÍM Petr 1697 0:1 1820 BARABAS Aleš
ZELENKA Petr 1364 0:1 1821 KOSINA Jakub
PÍSAŘ Tomáš 1475 1:0 1814 DAŇHEL Jaroslav
DAVÍDEK Zdeněk 1368 1/2 1727 KLUBERT Pavel