Do úvodu 2 prohry Po drobných organizačních problémech (nezafungovala kapitánská dvojice) sestava vznikla na poslední chvíli a na první kolo se ani nepodařilo sehnat 8 hráčů. A z těch 7, kteří se nakonec do Lipan vypravili (prý je to opravdu ještě Praha …), bylo 5 ze soupisky družstva „D“ – což vzhledem k tomu, že s tímto družstvem máme v 5 kolové soutěži hned 3 kolize, nebylo zrovna povzbudivé. Soupeři nastoupili také v 7 a výsledkem byla těsná porážka.
 Dvě remízy na prvních deskách byly poměrně rychlé, když se nikomu nepodařilo získat nějakou rozumnou výhodu a hra na výhru byla spojena s nepřiměřeným rizikem. Na 7. Honza Holub prorazil útokem, kdy soupeř zřejmě nebezpečí trochu podcenil a najednou stál pod matem. (nevím, jestli se šlo nějak vykoupit. Moje pozice se stala velice rychle podezřelou, když jsem na až poslední chvíli zahlédl jednoduchou taktiku, po které by partie skončila hned a musel jsem dobírat druhám pěšcem – ovšem s trvalým utábořením věže na 7. řadě. Dalším přehlédnutím jednoduchého obranného tahu soupeře jsem pak pohřbil i protihru a bylo hotovo. Mirek Kalous vyhrál v souboji dvou časovkářů na čas :o) v prohrané pozici, Lenka ve vyrovnané věžovce někde postupně nechala 2 pěšce a Ota ve věžovce najednou musel řešit problém dvou utíkajících nespojených pěšců, který asi řešení neměl.

ŠK Mahrla A   TJ Bohemians Praha B
Šeleljo Daniel Z 2216 ½ ½ 2310 Sodoma Jan H Z
Hába Zdeněk H Z 2192 ½ ½ 2241 Šmíd Miroslav V Z
Novák Jindřich H 2064 1 0 2006 Matějka Petr Z
Janáček Jaroslav Z 2023 1 0 2007 Huřťák Otto Z
Čejková Miroslava Z 2040 0 1 2010 Kalous Miroslav
Gdovin Ján H 2007 0 1 1871 Holub Jan
Strnad Josef 1830 1 0 1889 Havrdová Lenka
  4 3  

V 2. kole jsme nastoupili na Pankráci. Chvíli to vypadalo, že „D“ nebudeme muset vykrádat (moje maličkost už dávno není v žádném družstvu posila), ale jako obvykle bylo všechno jinak, na poslední chvíli vypadl z 1. desky Honza a musel jsem povolat Mirka Kalouse (který tak přišel o slavné vítězství „D“ nad DDM „B“). Na to, že soupeři měli na všech deskách ELOvou převahu, byl zápas dost vyrovnaný a výsledek je daleko krutější než by odpovídalo průběhu.

TJ Pankrác D   TJ Bohemians Praha B
Sokolov Alexander V Z 2365 1 0 2241 Šmíd Miroslav V Z
Doležal Radoslav V Z 2386 ½ ½ 2277 Pekárek Aleš Z
Pešout Jan Z 2127 ½ ½ 2006 Matějka Petr Z
Vičar Petr Z 2119 1 0 2034 Jirsa Lukáš H
Körschner Miroslav Z 2073 1 0 2010 Kalous Miroslav
Mrkos Miroslav 2074 0 1 1895 Bartoš Miroslav
Kolmychek Evelina C 2016 1 0 1690 Staňková Zuzana
Pajdla Pavel 2026 ½ ½ 1674 Vilím Petr
   

 První překvapení bylo, že všechny pozice s výjimkou 1. šachovnice, vypadaly dobře až velmi dobře. První skončila překvapivě partie na 8. šachovnici, kde došlo postupně k výměně všech lehkých figur, a žádná strana neměla takové slabiny, že by se to dalo nějak viditelně využít. Remis byla uzavřena v situaci, kdy všechny těžké figury mohly prakticky vynuceně zmizet a na hodnocení pěšcovky tuším se 7 pěšci na obou stranách si opravdu netroufám.
Na třetí desce černý naběhl lehkými figurami dopředu a když už to vypadalo na potupné stahování do horší pozice, bílý trochu předčasně natáhl d5, což zrovna v té chvíli naráželo na taktickou výmluvu (kterou soupeř přehlédl) a partie skončila opakováním tahů, kterému jsme se nikdo dost dobře nemohli vyhnout. V té chvíli nic nenaznačovalo prohře, kromě 1 desky bylo vše vyrovnané až lepší…
Na chvíli jsme dokonce šli do vedení, když Míra Bartoš soupeře prakticky vygumoval, s výjimkou věže na h1 všechny figury mířily do blízkosti krále zadrženého v centru. Trošku to připomínalo učebnice. Tím ovšem slavné chvíle skončily. Srovnání přišlo na 1. šachovnici, kde se Mirek musel obejít bez rošády při otevřeném centru a v pozici začaly reálně hrozit maty. Remízu udržel Aleš, jehož pozice sice byla na hraní nepohodlná, ale natolik pevná, že soupeř nechtěl jít do nepřiměřeného rizika při nějakých násilných akcích. Stav byl 2,5:2,5 a stále nic nenasvědčovalo prohře – od pohledu Lukáš pozici držel a i když jeho soupeř kombinoval úrok na krále s pokusy svázat bílé figury, nebylo vidět jak konkrétně byse tohle mělo prohrát. Mirkovu pozici jsme (s některými hráči soupeřů) odhadovali jako (o dost) lepší a Zuzka byla sice postupně tlačena do obrany, ale stále s rovným materiálem. A pak se to začalo sypat – Lukáš trochu pomohl a pak už úrok vyšel, Zuzka někde nechala kvalitu a dál to už bylo jasné a Mirek v obvyklé šílené časovce udělal v 4věžové koncovce chybu, měl jsem dojem, že to definitivně poslal do kytek až poslední tah před kontrolou. Ten zvyk zapisovat i těsně před pádem praporku je pro diváky opravdu silně na nervy.
Takže nakonec 5,5:2,5. Co to znamená: jsme jediní bez bodů a v 3 kole – pro velký úspěch – opět kolize s „D“ hrajeme s DDM „A“ (jediní s plným počtem bodů). Další prohra už by byla opravdu velmi nepříjemná.
(moje poznámky k partiím berte s rezervou, jednak už nejsem schopen objektivně hodnotit ani svoje pozice, jednak trochu Cimrmanovsky „já vidím jen výjevy“ a ne celou partii. Takže případné opravy vítám, od toho jsou komentáře)