V sobotu prvního dubna se v hotelu EA Populus uskutečnil Přebor Prahy družstev mladších žáků do 12 let. Bohemka zde měla poprvé v historii hned tři mládežnická družstva. V minulých letech jsme měli vždy jen tým “A” a “B”. Soutěže se celkem účastnilo 18 pražských družstev a dvě nejlepší družstva postoupila na Mistrovství České republiky, které se uskuteční v polovině června v Harrachově.

Vezmeme to od našeho “C” družstva, které letos mělo premiéru. Céčko bylo postaveno tak, aby za ně nastoupili ti úplně nejmladší naši hráči, které trénuje převážně Honza Daňhel v jedné tréninkové skupině. Naše Céčko bylo nasazené jako 18. družstvo z 18. Nikdo z dětí ještě nikdy nehrál žádnou týmovou soutěž. Pro úplně všechny děti šlo o premiéru a vedly si skvěle! V týmu mimo jiné nastoupili i Mates a Ládík (oba ročník 2017, oboum dvoum dětem je teprve 5 let). Nejvíce bodů uhráli Kryštof Štěpánek a právě pětiletý Matěj Přibyl (oba shodně 5/7 bodů). Tento super super mladší tým nakonec skončil na krásném 7. místě v Praze.

Našemu Béčku se bohužel už tolik nedařilo, zapříčeněno to bylo především tím, že se na poslední chvíli omluvily holky, takže naše “B” družstvo nastupovalo ke každému utkání jen v pěti hráčích, tedy od začátku jsme prohrávali 0-1. (Pozn. red. Na rozdíl od dospělých družstev, ta dětská jsou jen šestičlenná.) Kromě absence dívky, tak se na poslední chvíli omluvili i další dva hráči z důvodu nemoci, takže Béčko nakonec hrálo v oslabené sestavě. Některé nemocné děti ale i tak nakonec dorazily, za což jim patří velké díky. Béčku kapitánoval Lukáš Daňhel. V jednom z utkání se střetlo naše Céčko s Béčkem a skončilo to spravedlivou zápasovou remízou 3-3. V Béčku nejvíce bodů získal Max Willis hrající na druhé šachovnici (4/6 bodů). Béčko získalo 8 bodů a skončilo až na 15. místě. Nutno ale podotknout, že tým na 5. místě měl bodů 10, takže 5. místo až 15. místo dělily jen 2 body, velmi malé rozdíly mezi 5.-15. týmem svědčí o vyrovnanosti většiny pražských týmů.

Náš “A” tým obhajoval loňské (2022) i předloňské (2021) vítězství. Letos nám ovšem už nemohli hrát na prvních třech šachovnicích kluci, kteří hráli v předešlých dvou letech, a tak jsme oproti předešlým rokům přišli o první tři desky. Naštěstí nám mezitím vyrostli jiní talenti, takže jsme byli i tak nasazení na pěkném třetím místě, ovšem chtěli jsme skončit do druhého místa, abychom postoupili na MČR. První kolo jsme vyhráli asi za 10 minut výsledkem 6:0 a ve druhém kole jsme stejný výsledek zopakovali. Ve třetím kole jsme porazili druhý nasazený tým 4:2, vypadalo to tedy po 3 kolech velmi nadějně.

Jenomže. Ve čtvrtém kole jsme dostali první nasazený tým Auroru, kde na každé šachovnici měli výraznou elovou převahu. Zápas začal tím, že jsme asi po 2 minutách vedli 1:0 díky Kryštofovi Novákovi a Míša Lutskiy měl čistou figuru více.. takže se schylovalo k 2-0 pro nás, ale Míša výhodu figury nedokázal zrealizovat a ostatní partie, kde se dlouho bojovalo v remízových pozicích, nakonec všechny na svou stranu překlopila AURORA. Takže jsme utrpěli porážku 1,5-4,5. Hned v dalším kole jsme velmi smolně prohráli s Unichessem 2,5-3,5, protože naše první dvě desky spadly na čas ve vyhraných pozicích. Na první šachovnici jsme měli kvalitu víc a lehkou výhru, bohužel si náš hráč nedal pozor na čas.

Poslední dvě kola jsme už naštěstí s klidem zase vyhráli, obě kola 4,5-1,5. Celkově nám to díky silnému druhému i třetímu pomocnému hodnocení stačilo na námi vysněné 2. místo a opětovný postup na MČR! Jasným suverénem se stala Aurora… Aurora ztratila s námi 1,5 bodu na šachovnicích, jinak nikdy neztratila v žádném jiném zápase už tolik bodů. (Aurora 4x vyhrála 6-0, 1x vyhrála 5,5-0,5 a 1x vyhrála 5-1, s námi “”jen”” 4,5-1,5.) Takže gratulace týmu Aurory k jednoznačnému vítězství v Přeboru Prahy družstev do 12 let. Jejich sestava byla opravdu nad síly všech.

Vyhlašovali se kromě celkového pořadí i nejlepší hráči na jednotlivých šachovnicích. Nejlepším hráčem turnaje na 5. šachovnici se stal Kryštof Novák z našeho “A” družstva. (Celkem uhrál velmi hezkých 6,5/7 a jako jediný vyhrál i s Aurorou). Nejlepším hráčem turnaje na 4. šachovnici se stal Ren Černý také z našeho “A” družstva. (Reník je mladším hráčem v mladších žácích a získal slušných 6/7 bodů. Prohrál jen s Aurorou, zbytek partií vyhrál).

Třetím nejlepším hráčem na 6. šachovnici byl vyhlášen ještě Gao Tianle hrající také v našem Áčku, ten získal celkem 5/7 bodů. U Áčka jsem byl kapitánem já (Ondra Dunder) a v polovině turnaje se ke mně přidal i Ondra Staněk. Celkem nás na turnaji tedy bylo 18 hráčů a k tomu hned 4 trenéři a početný tým se vyplatil. Doufejme, že se nám na MČR povede zopakovat dobrý výsledek z minulých let a třeba se opět popereme o medailová umístění.

Odkaz na výsledky