Vážení šachoví přátelé,

zasíláme vám květnový Newsletter pro členy Šachového svazu České republiky.

Šachová nadace Judit Polgárové

Během května bude v České republice probíhat průzkum nabídky a dostupnosti šachové výuky v oddílech a mateřských a základních školách pro děti do 15 let. Jedná se o společnou aktivitu zemí V4 v rámci projektu V4 Educational Chess Summit, který má za cíl nejprve zmapovat současný stav šachové nabídky dětem, identifikovat největší překážky a pak společně vybudovat strategii při šíření šachové hry mezi mládeží České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Vedoucím partnerem v projektu je Šachová nadace Judit Polgárové. Krátké dotazníky k vyplnění do deseti minut budou šířeny přes sociální sítě, mailové adresy oddílů a škol. Pokud právě vy budete mezi oslovenými, prosím, vyplňte nám tento dotazník, a podpořte naši snahu o zlepšení dostupnosti šachové hry dětem. O výstupech průzkumu ve všech zemích budeme samozřejmě informovat. Děkujeme!

MČR mužů a žen 2023 zahájeno

V úterý 9. května 2023 bylo v Lísku u Bystřice nad Pernštejnem zahájeno Mistrovství České republiky mužů a žen 2023. Mistrovství se odehrává v konferenčním sále hotelu Skalský Dvůr. Hotel Skalský Dvůr leží v malebném zákoutí kraje Vysočina uprostřed luk a lesů na břehu Skalského rybníka.

Ředitelem turnaje je IA Zdeněk Fiala a v roli hlavního rozhodčího bude působit IA Petr Záruba. Pro všechny příznivce královské hry připravili pořadatelé stream, on-line přenos a živý komentář partií. Komentátorem bude mezinárodní velmistr Tomáš Polák.

foto-Mistrovstvi-Ceske-republiky

Pohled do hracího sálu

Více informací (hráči, fotogalerie apod.) naleznete zde.

České výpravy a Mitropa Cup 2023

Ve dnech 11.–19. 4. 2023 se na území Chorvatska v městečku Mali Lošinj sehrál 41. ročník evropského turnaje Mitropa Cup. Česká republika vyslala na tuto mezinárodní akci družstvo mužů i žen. Pod taktovkou Petra Boleslava, vedoucího mužské reprezentace, bojoval tým ve složení: GM Vlastimil Babula, IM Jan Vykouk, FM Richard Stalmach, FM Richard Mládek a FM Adam Frank. Šéf ženské reprezentace Tomáš Polák si na devítikolový turnaj přichystal taktéž mladou kompozici týmu. Na soupisce byla k vidění jména úspěšných hráček jako WIM Anna Lhotská, WIM Natálie Kaňáková, WIM Kristýna Novosadová, Anna Voříšková či Lucie Rybáčková.

foto-Cesko-Mitropa

Zleva Petr Boleslav, Vlastimil Babula, Richard Stalmach, Adam Frank, Richard Mládek, Jan Vykouk, Anna Lhotská, Anna Voříšková, Lucie Rybáčková, Kristýna Novosadová, Natálie Kaňáková a Tomáš Polák

Českým celkům se dařilo solidně – 5. místo muži, 6. místo ženy. Mnoho našich nových reprezentantů okusilo prostředí Mitropa Cupu poprvé. Prioritou byl tudíž zisk zkušeností do dalších etap jejich kariér.

Děkujeme českým hráčům za vzornou reprezentaci!

Níže přikládáme užitečné odkazy:

MČR dětí do 8 let 2023 úspěšně minulostí

Mistrovství České republiky v šachu dětí do 8 let uspořádal šachový spolek Šachy Krnov, z.s. v termínu 30. 4. 2023 – 1. 5. 2023 v prostorách ZŠJN v Krnově. Do mistrovských turnajů se zapojilo 25 dívek a 107 chlapců, do doprovodných turnajů U14 a OPEN pak 70 šachistů a šachistek od 9 do 74 let.
Účastníky turnaje a jejich početný doprovod přivítali ředitel turnaje Karel Handlíř, hlavní pořadatel Pavel Čech, senátor Ladislav Václavec a starosta města Krnova Tomáš Hradil, kteří poskytli turnaji záštitu, dále náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, 1. místopředseda ŠSČR Jan Mazuch a hlavní rozhodčí Karel Záleský.
V kategorii H8 po velmi přesvědčivém výkonu zvítězil Daniel Vo. Daniel všech devět partií vyhrál a po právu získal zlatou medaili. S osmi body na svém kontě si pro stříbro došel Petr Střihavka, který ztratil bod ve vzájemném souboji s již zmíněným vítězem. O bronz se sváděly napínavé boje. Díky dobrému závěru na 3. příčku stanul Mikhail Lutskiy.

foto-MCR-kluci

Zleva 1. Daniel Vo, 2. Petr Střihavka, 3. Mikhail Lutskiy, 4. Jakub Antoš, 5. Martin Palčo, 6. Damián Šarman

V kategorii holčiček, D8, se v úvodu dařilo sestrám Tykalovým. Po dalších kolech se však pořadí promísilo. Mistryní České republiky do 8 let pro rok 2023 se stala Barbora Tykalová, jenž stejně jako Daniel Vo získala plný počet možných bodů. Titul vicemystryně připadl Veronice Fizerové, která s 8 body obsadila 2. místo. Vítěznou trojku doplnila s bronzovou medailí Vira Shargayeva s 6 body a lepším pomocným skóre.

foto-MCR-holcicky

Zleva 1. Barbora Tykalová, 2. Veronika Fizerová, 3. Vira Shargayeva, 4. Viktorie Kammová, 5. Eva Tykalová, 6. Ivana Mauricová

Všem dětem gratulujeme a pevně věříme, že si tento krásný turnaj plně užily! Shrnutí děje, fotogalerie atd. k nahlédnutí zde.

Nabitá startovní pole v 5. ročníku PICF

Díky výborné organizaci a úspěchům z minulých let se uskuteční již 5. ročník Prague International Chess Festival. Nejkvalitnější šachový turnaj na území Česka, jež je celosvětově známý, se odehraje 21. až 30. června v pražském čtyřhvězdičkovém hotelu Don Giovanni. Turnaj je rozdělen do 4 kategorií – Masters, Challengers, Futures a Open. V první zmíněné skupině se představí např.: Wang Hao, Vallejo Pons Francisco, Boris Gelfand či Pentala Harikrishna. Akce se zúčastní česká špička s jedničkou Davidem Navarou a dvojkou Thai Dai Van Nguyenem, který loni skončil třetí.

V Challengers zazní jména jako Erwin L’Ami, Mateusz Bartel nebo Jerguš Pecháč. České barvy v této sekci zastoupí Jan Vykouk a mladí talenti, Richard Stalmach a Václav Finěk.

foto-reprezentanti-PICF

Václav Finěk, Jan Vykouk a Richard Stalmach

Přijďte podpořit naše hráče přímo v místě dění! Vstup je pro všechny návštěvníky zdarma. Pro více podrobností ohledně PICF navštivte webové stránky organizátorů.

Šachový svět opustily další dvě české šachové persony – Danouš Pletánek a Marta Poláková

V průběhu měsíce dubna nás navždy opustily dvě persony, jež díky svým skutkům povznesly český šach výše. Vzpomínky na tyto legendy přikládáme níže:

Ze světa

Šachový svět zná jméno 17. mistra světa

Ve dnech 7. 4.-1. 5. 2023 se v kazachstánské Astaně odehrál zápas o titul mistra světa v klasickém šachu. Už před tímto šachovým svátkem bylo známo, že Magnus Carlsen nebude obhajovat svůj titul. Trochu se spekulovalo o snížení prestiže této akce. Avšak duo velmistrů, Ian Nepomniachtchi a Ding Liren, si od začátku až po závěr mistrovství nic nedarovali a předvedli nádherný ohňostroj plný taktiky a nervy drásajících bojů. Pro šachové fanoušky se jednalo o vzrušující podívanou. Mnoho partií totiž končilo rezultáty. Ian Nepomniachtchi si vydobyl náskok o jeden bod. Po odmlce v podobě remíz se Ian čím dál více přibližoval k vytouženému zisku nejcennější trofeje ve světě královské hry. Ding Liren však ukázal sílu a ducha „čínského draka“ a dokázal vyrovnat zápas. Po porci klasického šachu nebylo rozhodnuto, a tak se muselo přejít k tiebreaku v rapid tempu. V případě rovných bojů by se zjistil vítěz za pomoci blitz formátu.

Před čtyřmi partiemi rapidu se zmínil jeden důležitý fakt. V klasickém šachu byli oba hráči dle FIDE žebříčku vyrovnaní. V rapid sekci však role papírového favorita připadla Číňanovi (Ding Liren 2. místo, ihned za Magnusem Carlsenem; Ian Nepomniachtchi „až“ na 7. místě).

Po napínavých bojích se první tři partie zakončily remízou. Došlo na poslední rapid hru. Zde, na straně černých figur, Ding Liren ukázal svůj um. Závěr byl srdceryvný z pohledu fanoušků Iana N. V onom závěru Nepomniachtchi nedokázal skrýt své zklamání. Než udělal poslední tah, odvrátil pohled od šachovnice – ve rozrušení a zoufalství. Některé figurky, které posbíral během partie, přitom spadly ze stolu, když roztřeseně pohnul rukou. Po provedení tahu Ianem Ding odpověděl posledním tahem tohoto mistrovství. Nepo se na okamžik rozhlédl a potřásl soupeři rukou. Po emotivním konci ani samotný Ding Liren nemohl uvěřit, co se stalo.

foto-vitez-Ding-Liren

17. mistr světa v klasickém šachu, Ding Liren

Foto: Stev Bonhage – FIDE
Ding Liren „napsal“ další část šachových dějin a stal se tak 17. mistrem světa v historii klasického šachu! Gratulujeme!
Pro více informací doporučujeme navštívit články ŠSČR či web FIDE.

Soutěž

Květnová soutěž o knihu „Slovníček začínajícího šachisty“

Šachový svaz České republiky si pro naše čtenáře připravil další soutěž o knihu. Co udělat pro šanci jejího zisku? Pouze odpovědět na tři otázky. Odpovědi zasílejte do konce května. Více informací včetně otázek naleznete zde.

Diagram k zapřemýšlení z Mitropa Cup 2023
Česká republika – Rakousko
Frank, Adam (CZE) – Balint, Peter (AUT), 6. kolo
diagram-Chess.com-2022
Černý v této pozici zahrál 27…V8e7. Dokážete zjistit, proč je tento tah tak špatný? Jaký byste na místo toho případně doporučili?

Rubrika jednou větou

A na závěr pro vás máme stručný kalendář blížících se šachových událostí:

6.–7. 5. 2023 Chlumecký šachový festival – část GP ČR v rapidu
6.–11. 5. 2023 MČR amatérů v klasickém šachu
6. 5. 2023 OAZA AKROP OPEN
6.–14. 5. 2023 Ostravský koník 2023
6. 5. 2023 4. šachový turnaj u stolků
7. 5. 2023 MČR amatérů v rapidu
8. 5. 2023 MČR amatérů v blesku
8.–17. 5. 2023 MČR mužů
8.–17. 5. 2023 MČR žen
10. 5. 2023 Blesk. turnaj věnovaný 100. výročí nar. Hejdara A.
11. 5. 2023 O šachového krále BBéčka 5
12.–14. 5. 2023 Online výběr. reprezentační soustředění mládeže
12.–21. 5. 2023 European School Chess Championship
13. 5. 2023 85. turnaj PORG Open
13. 5. 2023 33. Memoriál Antonína Drvoty
13. 5. 2023 24. Memoriál prof. Jaroslava Pelikána
15.–28. 5. 2023 FIDE Women’s Grand Prix 2022/23 – fourth leg
20. 5. 2023 100 let Durasu
20. 5. 2023 7. ročník turnaje O Pelhřimovského pěšce
21. 5. 2023 24. Boskovický soudek (otevřený přebor JmŠS)
25. 5.–4. 6. 2023 European Senior Chess Championship
26.–28. 5. 2023 Výběrové dívčí soustředění
27. 5. 2023 Rapid Mosty u Jablunkova – část GP ČR v rapidu
27. 5. 2023 37. Smíchovský soudek
27.–28. 5. 2023 O KRÁLE KV ARÉNY, 1. ročník
28. 5. 2023 O pohár Královského města Slaný
3.–4. 6. 2023 MČR družstev starších žáků
5.–12. 6. 2023 World Cadet & Youth Rapid & Blitz Championship

Kompletní kalendář naleznete na webu ŠSČR.

Ať se Vám daří na šachovnici i mimo ni,
krásný květen Vám přeje
Šachový svaz České republiky